KraamTENS - Veel gestelde vragen

Hoe Werkt KraamTENS?

geboortetens


KraamTENS is een natuurlijke pijnstiller om pijn tijdens de bevalling te verminderen.

TENS (Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation) geeft tijdens de bevalling pijnstillende electrische prikkels. Deze pijnstilling wordt uitgevoerd
met electrische impulsen via stickers naast je ruggegraat. De sterkte van deze prikkels is gemakkelijk zelf te regelen, van lichte speldenprikjes tot een flinke blokkade bij hevige weeënpijn. Je kiest gemakkelijk wanneer je wat extra hulp nodig hebt.
Plak zodra je bevalling aanvangt de electroden naast de ruggengraat en zet het KraamTENS apparaat aan. Je ervaart meteen een tintelende sensatie in je onderrug die je naar wens kunt aanpassen in sterkte. Deze tintelende impulsen zorgen direct al voor de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers, endorfinen en verlichten de pijn van de bevalling.

 

Naargelang de bevalling vordert zullen de weeën in sterkte en pijnlijkheid toenemen. Je kunt zelf de sterkte van de impulsen mee opvoeren. Als de weeën te pijnlijk en door de standaard instelling heen komen kun je gebruik maken van een speciale boost button. Op het moment dat je een wee voelt aankomen druk je op deze speciale boost button. Door het indrukken van deze knop schakelt het KraamTENS apparaat naar een andere stand. In plaats van de lichte stand die lichaamseigen pijnstillers aanmaakt zorgt deze boost stand voor een directe blokkade van het pijnsignaal dat uit je onderlichaam komt. Dit helpt enorm bij het opvangen van de wee.

 

 

Meer vragen?

 

 

1. Wordt KraamTENS vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Dit is afhankelijk van het pakket dat je hebt afgesloten. KraamTENS valt niet binnen het basispakket.
Sommige verzekeringen vergoeden de aanschaf, andere verzekeringen vergoeden de huur van KraamTENS.
Voor beide vormen hebben wij een contract afgesloten met Achmea. Indien je bij een van de verzekeringen van Achmea bent verzekerd dan kunnen wij direct bij hen factureren. Het kost je dan weinig moeite, je hoeft slechts je gegevens volledig in te vullen en wij sturen je KraamTENS na controle van je verzekeringsvoorwaarden toe.

Voor de vergoeding via je verzekering zijn wij verplicht op aanvraag van de verzekering een verklaring van je verloskundige of arts te overleggen. Tijdens het bestelproces zul je aan moeten geven dat je deze op verzoek van ons kunt overleggen.
Naar boven

 

 2. Wat is TENS?
TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, oftewel Elektrische Neurostimulatie door de huid en wordt al jaren toegepast in de pijnbestrijding, zowel bij chronische pijn als pijn bevallingen.

Naar boven


3. Werkt het echt?
Ja. Er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van TENS bij bevallingen. Dit heeft het effect aangetoond. Daarom hebben de verzekeringsmaatschappijen het in hun pakket opgenomen. Niet alle vrouwen hebben evenveel baat bij KraamTENS en je mag het pas gebruiken na de 37ste week van je zwangerschap, tenzij je het eerst overlegt met je medisch behandelaar. Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat KraamTENS het beste werkt in het eerste stadium van de geboorte. Het helpt je de situatie onder controle te houden, alert te blijven en verminderd de behoefte aan medicinale pijnbestrijding. Boven alles heeft deze pijnbestrijding geen negatieve gevolgen voor je baby!

Naar boven

4. Is KraamTENS veilig?
Absoluut. TENS is onschadelijk voor moeder en kind. Dit is uitgebreid onderzocht. Uiteraard zou dit niet worden voorgeschreven en worden vergoed als dit niet zo zou zijn.

Naar boven


5. Is het moeilijk om de electroden goed te plaatsen?
Nee, al is het wel fijn al iemand je erbij kan helpen. De electroden moeten aan weerszijden van je ruggengraat geplakt worden. In het instructieboekje staat precies waar de electroden dienen te worden opgeplakt.

Naar boven


6. Wanneer moet ik beginnen met KraamTENS?

Zorg ervoor dat je, zodra je je Elle TENS binnen krijgt je het instructieboekje even doorneemt. Je kunt de electroden al eens opplakken op je onderarm en zodoende om leren gaan met de mogelijkheden van KraamTENS. De electroden kun je vaker gebruiker als je huid maar schoon en vetvrij is voordat je ze opplakt.

Zodra je de eerste weeën voelt aankomen plak je de electroden op. Hierdoor kan je lichaam wennen aan de therapie en kan je lichaam al voldoende natuurlijke pijnstillers (endorfinen) aanmaken. Als je te lang wacht kan het voorkomen dat de pijn inmiddels te heftig is en KraamTENS dit pijnsignaal niet meer kan onderbreken. Zodra de weeën toenemen kun je op de boosterknop drukken. Hierdoor versterkt het signaal en kun je je wee onderdrukken. Zodra de wee over is druk je opnieuw op de knop en gaat het apparaat terug in de onderhoudstand.

Naar boven


7. Mag ik KraamTENS gebruiken in bad of onder de douche?

Nee. KraamTENS mag niet worden gebruikt in bad of onder de douche.
Naar boven


8. Kan ik ElleTENS ook met andere geneesmiddelen gebruiken?
Ja, KraamTENS mag worden gebruikt naast geneesmiddelen zoals lachgas of pethidine.

Naar boven


9. Mag ik KraamTENS in het ziekenhuis of in het Kraamhotel gebruiken?
Ja, je mag zelf weten of je KraamTENS gebruikt tijdens de bevalling. Wel is het fijn als de verloskundige weet dat je KraamTENS wilt gebruiken. Zij kan je vragen om je KraamTENS tijdelijk uit te zetten tijdens onderzoek. Als je een pacemaker of interne defibrillator hebt dan kun je geen TENS gebruiken.

Naar boven


10. Wat is de kwaliteit van KraamTENS?
KraamTENS levert producten van Body Clock uit Engeland. Deze producten zijn van hoogwaardige kwaliteit en beschikken over alle noodzakelijke certificaten. en worden al jaren gebruikt door veel verloskundigen en de NHS in Engeland.

Naar boven


11. Kan ik KraamTENS ook gebruiken na de bevalling?
Jazeker, KraamTENS kan ook helpen bij:

   • schouderpijn door borstvoeding;
   • menstruatiepijn;
   • (lage) rugpijn;
   • na-weeën;
   • postoperatieve pijn na een keizersnede.

Naar boven

 

12. Kan ik ook een gewoon TENS apparaat gebruiken?
KraamTENS apparatuur is speciaal ontwikkeld voor gebruikt tijdens de geboorte en wordt geleverd met grotere electroden. KraamTENS beschikt over een booster button voor het tijdelijk versterken van het signaal tijdens de weeën.

Naar boven

 

13. Wat zijn de contra-indicaties voor gebruik van KraamTENS?

Je dient contact op te nemen met je behandelaar indien je KraamTENS wilt gebruiken:

   • voor de 37ste week van je zwangerschap;
   • terwijl je hebt "on demand" pacemaker hebt;
   • als je last hebt van niet gediagnosticeerde pijn of epilepsie.

Naar boven


 

Laden...